thumbnail

Vaviyen Anahtar Lamba Tesisatı Açık ve Kapalı Şeması Konu Anlatımı

Vaviyen anahtar tesisatının kapalı devresinde; kullanılan malzemelerin sembolleri, kullanılan iletkenin kesiti ve cinsi, kullanılan boru tipi ve çapı, boru içinden geçen iletken sayıları, sigortanın amper değerleri gibi bilgiler bulunur. Kapalı devre kablo bağlantılarını göstermez. Boruların içinden bazı yerlerde 2 kablo, bazı yerlerde 3 kablo geçtiğine dikkat ediniz.

Vaviyen anahtar tesisatı açık devresinde, tesisatın kablo bağlantıları gösterilir. Vaviyen anahtarda 3 tane uç bulunur.  Devrede 2 tane vaviyen anahtar bulunur. Devrede sigortadan gelen faz birinci vaviyen anahtarın ortak ucuna bağlanır. İkinci vaviyen anahtarın ortak ucu lambaya bağlanır. Vaviyen anahtarların diğer iki uçları birbirine bağlanır. Lambanının diğer ucuna nötr bağlanır. Vaviyen anahtar uçları karıştırılırsa tesisat düzgün çalışmaz. Sigorta ve vaviyen anahtara kesinlikle nötr bağlanmamalıdır.
Vaviyen anahtar tesisatının bu açık devresinde aslında çok da zor bir bağlantı olmadığı görülmektedir.

Devrenin Çalışma Prensibi 

Devrede kullanılan vaviyen anahtarlar iki ayrı yerden bir lamba veya lamba gurubunu ayrı olarak yakılmasını ve söndürülmesini sağlar. Vaviyen anahtar tesisatları daha çok dubleks dairelerde merdivenin iki ucunda, uzun koridoru olan hastane ve bunlara benzer yerlerde iki farklı yerden bir lamba veya lamba gurubunun yakıp söndürülmesi istenen yerlerde kullanılırlar. Koridorun bir ucundaki kişi vaviyen anahtar ile yaktığı lambaları koridorun diğer ucuna gittiğinde diğer vaviyen anahtar ile kapatabilir. Vaviyen anahtar görüntü olarak adianahtara benzer. Fakat adi anahtarın 2 bağlantı ucu varken vaviyen anahtarın 3 bağlantı ucu bulunur.

Ayrıca sigortanın akım değerinden fazla bir akım çekildiğinde veya kısa devre olduğunda sigorta atar ve devrenin enerjisini keser.


Devrede Kullanılan Elemanlar 

*2 adet vaviyen anahtar (sıva üstü veya sıva altı)
*1 adet duy (duvar veya davan tipi)
*1 adet lamba (akkor telli, LED veya tasarruflu kompakt fluoresant)
*Klemens (1,5‟lik)
*1 adet sigorta 10A W-otomat
*Yeterince iletken tel (1,5 NYA)
*1 adet elektrik bandı


Adi anahtar lamba tesisatı için tıklayınız...

Adi anahtar lamba, priz tesisatı için tıklayınız...

Komütatör anahtar lamba tesisatı için tıklayınız...

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

1 Comments

avatar

4 vaviyen anahtarla bana bı bağlantı verebilirmisinz

Reply Delete